ain't a fairytale. . . .

We live to learn, and learn to live.... Life is not a fairytale, nor a princess story... Even after thousand times been deceived.. The greatest point is where we able to stand up from fallen apart...

=d owner=

My photo
heart..starves as well as bodies..give us ROSES..give us bread..--and give me SALMON d most!!--

October 27, 2011

Please all, and you please none...


Salam.... and good morning...

Happy thirstday =P

Let's talk about a quote - the one that stated on right sidebar of my blog..can u see ? a quote widget there?

= Please all, and you please none... - Aesop =

It's in one of Aesop's Fable story - bukan usop..usop kaklimah tu, bukan tau ! ala, collection cerita2 teladan yg ada cerita anjing dgn bayang2 la, burung gagak dgn kendi (jar)...mcm2la..buku yg dulu time sekolah rendah cikgu cekgi suh budak2 story telling baca kat depan kelas tu....

So, one of the stories is a story of a man, his son, and a donkey.

Di mana kisahnya bermula when the man n his son jalan sebelah donkey mereka tu.and then ade org lalu dan berkata "mereka patut menunggang keldai tu"
Then, budak tu pun tunggangla keldai tu. Sehingga la orang lain yg lalu melihat dan berkata " how selfishnya budak tu biarkan bapaknya jalan je.."
So bapak budak tu pun tunggang la keldai tu, anak die lak jalan. Then ade org lain lak lalu dan berkata "apela, dua2 naek je la keldai tu".
So anak die pon naek jugakla keldai tu, dua2 tunggang keldai tu sampai ada org lain lak yg lalu dn berkata , " how stupid depa ni, dok mnyusahkan keldai tu ja"..
So, mereka berdua pun turunla dari keldai tu and dapat conclusion yang semakin kita nak memuaskan semua pihak namun akhirnya mereka tak dapat puaskan sesiapa pun..

betoi dak??btoi dakkkk?????btoi kannn..kann..

So, moral of the story here is:
Don't try and be all things to all people. Everyone has different tastes, differences preferences ;
"Different strokes for different folks"la kan...

People will criticize you.. Yes, they will.. anytime,anywhere,anyone..it can't be help !!
Kawan ka..kdg2 org dok knai pon depa dok kutuk2 kan...lumrah..manusia...

So, when your friends,colleagues,even family ignored your work or criticized you - get used to it !
No matter what, you should enjoy your life with bliss-filled of it..
Create your one and only yourself, and don't stop creating..meanwhile, try to improve to have better resolution of yourself..


2 comments:

MaMa AiNi said...

mama suka entry ni..he2x..hidup akan menjadi sukar jika kita hanya mendengar pendapat org lain !!..menjadi diri sendiri itu lbh bermakna..thanks ya cloverx !!

cLovErX said...

btol ke mama??..yeayea..mama suke..suke suke!!!..
betul tu mama..kita tak akan membahagiakan diri kita kalau nkpuaskan orglain saja kan..