ain't a fairytale. . . .

We live to learn, and learn to live.... Life is not a fairytale, nor a princess story... Even after thousand times been deceived.. The greatest point is where we able to stand up from fallen apart...

=d owner=

My photo
heart..starves as well as bodies..give us ROSES..give us bread..--and give me SALMON d most!!--

February 1, 2011

Marvelous Miso Shiru


salam...

ohayosan~~~~

wahh... best sungguh pagi ni.. bersarapan dengan nasi goreng n miso shiru...

apa kejadahnya mende alah miso shiru tu??

miso shiru ( sup miso ) adalah sejenis sup yang patinya dibuat dari tahu dan beras..
normally japanese makan sup ini bersama2 dgn heavy meal mereka everytime..
macam kita mkn nasi goreng/nasi ayam dgn sup tu...

isi dia kdg2 org letak tahu, ala-ala, ketam pun ade... isi yg wajib ada, tahu lembut, seaweed dan daun bawang.

tapi aku biasanya suka yg biasa2 shj, pastu buh seaweed dgn daun bawang bnyak2.. perghh.. marbeleessss...

bahan-bahan :

pati miso shiro (boleh dapat kat Jusco)
pati ikan bilis
garam
seaweed
tahu lembut
bahagian bawah daun bawang (dr bhgn akar hingga ke pangkal daun bawang tu)
*semua bahan ikut cukup rasa sahaja kecuali pati miso.agak2 nak buat untuk seorang, cukup satu sudu besar*

cara penyediaan:
  1. didihkan air
  2. bancuh pati miso dgn air didihan tadi dan tuang kembali ke dalam periuk.
  3. tambah pati ikan bilis dan garam secukup rasa.
  4. perlahankan api, pastikan sup miso itu tak menggelegak (masak dgn api kecik, kalau menggelegak aroma miso tu akan hilang.
  5. masukkan tahu lembut yg telah dipotong kecil2.
  6. masukkan seaweed.
  7. setelah seaweed kembang, masukkan hujung daun bawang yg telah dipotong halus.
  8. sejukkan dan...... santappppppppppp..
- masa sarapan pun org jepun makan sup ini, untuk bekalan tenaga.
- sup miso ini memang bagus untuk kesihatan. penyediaan sebenar kalau ikut style org jepun tak pakai garam tapi derang rebus satu bahan lebih kurang buat pati ikan.
- sup ini dikatakan anti-cancer sup sebab kandungan tahu dalamnya banyak... tahu kan elok untuk kesihatan.
- kalau agak2 nak diet malam2 takmau makan berat pun boleh buat sup ni.

dulu2 aku x makan tauhu ni... mmg tak boleh belahhh... tak padan ke orang jawa tapi x doyan tauhu.tapi sejak minum sup ni aku dah suka tauhu.tapi tauhu lembut jela..kalau goreng ke, buat tauhu sumbat ke x minat gakkk....

*doyan = suka

errr...agak2 patut ke aku bukak webtionary tentang words in Javanese ?? javanese okeyhhh, bukan japanese.... hahahaha

2 comments:

Ina said...

he.he.buatler webtionary tu..

cLovErX said...

huhu..ilmu masih belum penuh di dada.... hehe